fbpx
 

UROLOGIE

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

HIPERPLAZIA BENIGNĂ DE PROSTATĂ (HBP)

Este o afecțiune specifică bărbaților de peste 50 de ani. Mărirea glandei prostatei intervine în cazul majorității bărbaților ca urmare a înaintării în vârstă, iar atunci când țesutul prostatic blochează tractul urinar, pacienții încep să aibă acuze. Apar simptome precum urinarea frecventă, incapacitatea de a goli vezica urinară complet la urinare, trezirea pentru a urina noaptea și scăderea fluxului de urină.

CE ESTE HOLEP sau Enucleerea Laser a Prostatei (Holmium Laser Enucleation of the Prostate)

Este o metodă chirurgicală modernă care utilizează tehnologia laser avansată în tratamentul hiperplaziei benignă a prostatei (HBP). Este o procedură endoscopică care poate curăța și îndepărta tot țesutul prostatic. Astăzi, este acceptat ca tratament standard de aur în tratamentul chirurgical al prostatei.

CUM SE EFECTUEAZĂ METODA CHIRURGICALĂ HOLEP?

Se efectuează sub anestezie generală sau prin amorțirea de la mijloc în jos. Se pătrunde prin canalul urinar cu instrumente speciale prevăzute cu camere. Țesutul mărit de prostată este separat cu grijă de capsulă prin laser și aruncat în vezică. Țesutul de prostată aruncat în vezică este rupt cu un alt instrument (morcelator) și aspirat și scos din corp. După aceea, se introduce sonda și procesul este încheiat. Țesutul de prostată îndepărtat este trimis la patologie pentru a investiga posibila prezență a cancerului.

CARE SUNT AVANTAJELE METODEI HOLEP?

Poate fi aplicat în siguranță pentru orice dimensiuni ale prostatei.
Chiar și în cazul prostatelor foarte mari, procedura se efectuează fără a face incizii în corp.
Este o metodă alternativă la operația deschisă.
Șansa de a fi nevoie de o nouă intervenție este atât de mică că am putea spune că nu există.
Nu dăunează funcțiilor sexuale.
Riscul de sângerare este foarte scăzut și nu este nevoie de o transfuzie de sânge în cadrul intervenției chirurgicale.
În cazuri obligatorii, pot fi tratați chiar și cei care folosesc medicamente pentru subțierea sângelui.
Internarea în spital este de durată foarte scurtă (1-2 zile).
Nu există senzație de arsură la urinare la pacienții cărora le sunt scoase cateterele după intervenție chirurgicală.

CUI I SE RECOMANDĂ CHIRURGIA HOLEP?

HoLEP este o metodă chirurgicală potrivită pentru oricine are nevoie de o intervenție chirurgicală la prostată. Deoarece tehnica HoLEP are unele avantaje, se aplică mai sigur în cazurile în care alte metode nu pot fi aplicate. În general, chirurgia deschisă este recomandată pentru prostatele mai mari de 80 g. Cu toate acestea, dimensiunea prostatei nu contează în ceea ce privește metoda HoLEP. Poate fi efectuată cu mult mai mult succes, mai ales pentru prostatele mari.
Poate fi aplicat mai sigur decât alte tehnici la pacienții care suferă de boli cardiovasculare, care au montat un stent, au suferit by-pass și folosesc medicamente de subțiere a sângelui din cauza arteriosclerozei.

CÂTE ZILE SE STĂ ÎN SPITAL DUPĂ HOLEP?

In general, scoatem cateterul și externăm pacientul a doua zi după operație. Cu toate acestea, ne monitorizăm pacienții vârstnici cu boli suplimentare încă o zi și îi externăm fără probleme.

METODA HoLEP DĂUNEAZĂ SEXUALITĂȚII?

Nervii care trec în jurul prostatei și asigură erecție la bărbați pot fi afectați negativ în timpul intervenției chirurgicale. Comparând în funcție de energia utilizată, s-a demonstrat că HoLEP acționează la doar 0,4 mm adâncime în capsula de prostată. Cu alte cuvinte, energia folosită pentru a separa țesutul prostatic nu dăunează nervilor care asigură erecția. Energia electrică utilizată în chirurgia TUR-P poate fi răspândită la o adâncime de 4 mm. Dezavantajul comun al HoLEP și al altor tehnici TURP/prostatectomie deschisă în ceea ce privește funcțiile sexuale este că provoacă ejaculare retrogradă sau incapacitatea de a ejacula. Deoarece țesutul prostatic este complet curățat, materialul seminal se întoarce în vezică în momentul orgasmului și apoi este excretat prin urină. Acest lucru nu prezintă nici un dezavantaj în ceea ce privește sănătatea. Ca rezultat, HoLEP nu dăunează erecției sau este metoda cea mai puțin dăunătoare.

CUM SE FACE PREGĂTIREA PENTRU HOLEP?

După examinarea prostatei, efectuarea testului cu privire la debitul urinar, ultrasonografia, analiza urinei, testul de sânge (PSA), metoda este aplicată pacienților corespunzători.

Poate exista hemoragie în metoda chirurgicală HOLEP?

Țesutul de prostată este un organ care sângerează mult și de obicei operația este sângeroasă. De obicei, înainte de operațiile deschise și TUR-P, se face pregătirea sângelui necesar în cazul în care există riscului de apariție a hemoragiei iar atunci când este cazul se face transfuzie de sânge pacientului. Cu toate acestea, datorită tehnologiei laser utilizate în metoda HoLEP, sângerarea nu apare sau apare mai puțin.

APARE INCONTINENȚĂ URINARĂ DUPĂ INTERVENȚIE?

Incontinența urinară este rar întâlnită la unii pacienți după intervenția chirurgicală la prostată. Principala cauză îl reprezintă deteriorarea valvelor care mențin urina. Deoarece laserul folosit în chirurgia HoLEP acționează la o adâncime de 0,4 mm, are un efect redus asupra acestor structuri. Incontinența urinară de obicei nu apare dacă operația HoLEP este efectuată cu atenție. Cu toate acestea, la unii pacienți, la care este îndepărtat un țesut mare de prostată, incontinența urinară temporară observată la început se ameliorează în timp.

LA CE SE POT AȘTEPTA PACIENȚII DUPĂ OPERAȚIE?

La pacienții externați după îndepărtarea cateterului pot fi observate modificări ale culorii urinei. Pot exista sângerări minore la începutul și la sfârșitul urinării. Această situație este în mare parte temporară. Arsurile și durerea în timpul urinării, deși foarte rare în metoda HoLEP, se numără printre acuzele care pot fi întâlnite. Este de obicei temporară și este frecventă în primele săptămâni. După cum am menționat mai sus, deoarece prostata este complet îndepărtată, unii pacienți pot prezenta picurare și incapacitatea de a controla urinarea, mai ales în primele săptămâni. În general, o vedem mai frecvent la cei care rămân cu sonda mult timp, sunt imobili, au boli neurologice sau diabet. Pacienții ale căror acuze continuă încep să facă exerciții fizice și terapie medicamentoasă pentru aceasta. La unii pacienți care rămân cu sonda montată mai mult timp și al căror sistem imunitar este slăbit, poate exista o mică inflamație. Putem minimiza acest risc cu urocultură prelevată în prealabil și tratament.

CÂND SĂ REVINE LA VIAȚA NORMALĂ?

Pacienții noștri pot reveni la viața normală la 2-3 luni după operație. Ei pot face exerciții fizice care nu sunt grele. Ca dietă este recomandat să mănânce multe alimente cu fibre pentru a evita constiparea. Le recomandăm să stea departe de băuturile acide și alimentele picante, mai ales în prima lună. Relațiile sexuale nu sunt recomandate în primele 4 săptămâni după operație. După primul act sexual pot apărea sângerări în urină și material seminal. În cele mai multe cazuri, materialul seminal curge înapoi în vezică și apoi este excretat prin urină. Nu prezintă nici un dezavantaj pentru sănătate.

DUPĂ INTERVNEȚIA HoLEP, PROSTATA CREȘTE SAU NECESITĂ OPERAȚIE ÎN URMĂTORII ANI?

Deoarece țesutul de prostată este complet separat și îndepărtat din capsulă cu ajutorul laserului, nu rămân fragmente în urmă. Deoarece nu mai rămâne țesut de prostată în urmă, pacienții nu mai au nevoie de o nouă intervenție chirurgicală. Rareori, pot exista îngustări la nivelul tractului urinar, astfel încât foarte puțini pacienți pot necesita intervenții minore suplimentare.

ȚESUTUL PROSTATIC ÎNDEPĂRTAT DUPĂ INTERVENȚIA HoLEP POATE FI EXAMINAT DIN PUNCT DE VEDERE PATOLOGIC?

Țesutul de prostată îndepărtat prin intervenția chirurgicală HoLEP este trimis la laborator pentru examinare patologică. În general, din moment ce pacienții sunt evaluați în detaliu înainte de operație, în ceea ce privește cancerul, rezultatele testelor patologice nu sunt proaste. Cu toate acestea, dacă există un rezultat contrar, se aplică un tratament suplimentar corespunzător.