fbpx
 

OPERAȚIA DIABETULUI ZAHARAT (de tip 2)

Este o procedură chirurgicală care asigură pierderea în greutate prin micșorarea atât a capacității stomacului, cât și eliminarea unei anumite părți a intestinului subțire (partea care deteriorează absorbția).
bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

TRATAMENTUL DIABETULUI

Creşterea diabetului ın ultimii 30 de ani, a adus la cautarea unui remediu.Cu toate ca industria farmaceutica ofera sute de medicamente diferite şi insulina sintetica ca remediu, pentru tratamentul diabetului, succesul acestor metote este doar ın jur de 60-65%. Metodele chirurgicale utilizate ın tratamentul diabetului au fost ın general tipuri avansate de metode folosite ın chirurgia obezitatii. Metoda biliopancreatica dezvoltata de chirurgul iatalian Nicola Scopinaro, este prima dintre aceste metode. Aceasta metoda, care reduce zaharul ın sange pana la 98%, are un efect grav asupra bolnavilor, iar bolnavii care au avut aceasta interventie chirurgicala, au trebuit sa traiasca cu suplimente de vitamine pentru toata viata. Aşa ca, bolnavii au scapat de insulina, dar au fost nevoiti sa consume pastile de vitamine.

DIABET DE TIP 2

Tipul de diabet vazut la adulti, se numeşte diabet de tip 2. Pancreasul produce insulina, dar din cauza rezistentei la insulina, organismul nu o poate folosi corect. Diabetul de tip 2, apare mai ales la persoanele cu varsta de petse 40 de ani. Simptomele diabetului de tip 2 sunt; poliure (urinare frecventa), polidipsie ( necesitatea de a bea mutla apa), creştere sau scadere ın greutate, creşterea de glucoza ın sange ( mai mare de 126 mg/dl pe stomacul gol), uscarea gurii, oboseala, vedere ıncetoşata, vindecarea tarzie a ranilor de corp, piele uscata şi mancarime, infectii dese, probleme sexuale, amorteala sau furnicaturi la maini,picioare sau ın jurul gurii.

Primul pas ın tratamentul diabetului de tip 2 ;
· Dieta, adica reglementarea obiceiurilor nutritionale,
· Schimbarea stilului de viata
· Efectuarea programelor de exercitii

DIABET ŞI OBEZITATE

Obezitatea este excesul de tesut gras şi creşterea mare ın greutate. Factorii care determina obezitatea sunt factori genetici, mediu extern, starea socioeconomica, boli metabolice şi medicamentele. In general, bolnavii sunt obişnuiti sa dea vina pe aceşti factori ; cea mai importanta cauza a obezitatii este consumul mare de alimente.

In zilele noastre, ritmul de munca al vietii, timpul redus ın bucatarie, alimente care se prepara repede, au intrat mai mult ın viata noastra. Aceste alimente sunt departe de legume şi fructe, fiind alimente bogate ın zahar, grasimi şi calorii, fiind placute de copii şi de tineri. Traind o viata departe de mişcare şi conducand automobile chiar şi pentru distante mici, ın special timpul petrecut ın fata calculatorului şi a televizorului, obezitatea devine inevitabila. Obezitatea nu este doar o problema estetica, ci aduce aparitia multor boli; diabetul de tip 2, hipertensiunea, bolile cardiace, tulburarile ciclului menstrual, marirea complicatiilor sarcinii, pietre la fiere, ficat gras, apnee de somn, osteoartrita şi depresia, acestea fiind unele dintre ele.

MECANISMUL EFECTULUI CHIRURGICAL METABOLIC

Tabloul cu greutate mare, diabet, colesterol și hipertensiune arteriala se numește Sindrom Metabolic. Tratamentul sindromului metabolic folosind metode chirurgicale, se numeste Chirurgie Metabolica.  Entitatea denumita Sindrom Metabolic, care se explica prin greutate excesiva sau obezitate, diabet de tip 2, hipertensiune și tulburari ale metabolismului colesterolului, este o cauza a decesului,  deoarece provoaca leziuni grave la nivelul organelor, pierderea locurilor de muncă și pierderi financiare semnificative, precum și boli cardiovasculare . Frecventa Sindromului Metabolic şi a obezitatii,  creste ın ıntreaga lume. Se stie ca, 1,1 miliarde din populatia lumii este cu greutati excesive și aproximativ 400 de milioane sunt obezi (indicele de masa corporala> 30).  Bolile metabolice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile arterelor coronare si hipertensiunea arteriala, pot fi numarate printre cele mai importante boli care ınsotesc obezitatea. De asemenea, se stie ca, cancerul este mai des la pacientii obezi.

INAINTE SI DUPA CHIRURGIE

Inainte de operatie: Cu 1-2 zile ınainte de operatie, veti fi internat ın spital si vi se vor oferi diluanti de sange si laxative pentru a curata intestinele. . Glicemia si hipertensiunea arteriala vor fi controlate. Va trebui sa luati o dietă lichida (cum ar fi apa, sucuri de fructe, supa, ceai, lapte batut, compot) cu 1 zi ınainte de operatie şi sa nu mancati sau sa beti nimic dupa ora  22:00. Acest lucru v-a mentine intestinele curate, deci nu aveti nevoie de clisma, operatia este curata şi riscul de infectie este redus.

In timpul operatiei: Pentru a va verifica tensiunea ın timpul operatiei, o sonda de masurare a oxigenului v-a fi atasata la degetul dumneavoastra, pentru a verifica saturatia de oxigen din sange şi cu un dispozitiv de tensiune, care va v-a masura automat tensiunea arteriala. Accesul vascular va fi deschis ın bratul dumneavoastra, pentru a asigura curgerea de anestezie și alte medicamente. In timp ce sunteti sub anestezie, ca dupa aplicatiile chirurgicale metabolice, sa vi se asigure curgerea de lichid suficient şi sigur, vi se vor introduce catetere care ofera acces la vena din mana sau bratul dumneavoastra.

CHIRURGIA DIABETULUI

Apariția acestor interventii chirurgicale, provine din operatiile de obezitate, cum ar fi DS (Duodenal Switch) și BPD (Biliopancreatic Diversion), ın care o parte foarte importanta a intestinului subtire este ınchisa la intrarea alimentelor și este anulata.

Cea mai importanta diferenta a chirurgiei metabolice fata de operatiile de obezitate este mecanismul de functionare, bazat pe principiile neinactivarii intestinelor subtiri prin bypass și de a profita de modificari hormonale cu o procedura de transpunere.  O alta diferenta este ın efectele pozitive ale schimbarii ordinului hormonilor ın aplicatiile de Chirurgie Metabolica, asupra pacientilor cu diabet de tip 2, reguland zaharul ın sange,  care nu au probleme mari de greutate, independent de pierderea ın greutate. In acest scop, exista 2 aplicatii de baza de chirurgie metabolica efectuate ın practica medicala. Primul dintre acestea este Transpunerea Ileală (IT) și al doilea este operatia de tranzit Bipartition (TB). Procedura IT este o tehnica de operatie, care s-a dovedit a fi sigura și are rezultate eficiente chiar și la pacientii cu diabet zaharat de tip 2 cu valori mai mici ale indicelui de masa corporala (IMC).

Formular de contact

  “ În calitate de medic și, mai important, ca om care își dedică viața sănătății și bunăstării celorlalți, cred cu tărie în puterea vindecării prin compasiune, expertiză și inovație.

  În această călătorie medicală, scopul meu este nu doar să ofer tratamente de vârf, ci și să fiu alături de voi, pacienții mei, ca un ghid și un susținător. Vreau să vă asigur că în fiecare decizie pe care o luăm împreună, interesul vostru stă întotdeauna pe primul loc.

  Vă mulțumesc pentru încrederea pe care mi-o acordați și pentru că faceți parte din această călătorie. ’’

  Cu respect și dedicație,
  Dr. Daragiu Ada

  https://www.drdaragiuada.ro/wp-content/uploads/2022/06/ada-photo-small.png